dissabte, 2 de febrer del 2013

Els beneficis dels jocs de falda

Durant els primers anys de vida els jocs de falda es consideren molt importants per a potenciar una relació afectiva entre l'adult i l'infant. A les escoles bressol es fan moltíssim perquè és una manera de poder tenir un moment individualitzat i de calma amb cada infant i millorar, així, la relació de la mestra amb el nen/a.
De fet, la idea d'escriure aquest post sorgeix arrel d'un taller que vam fer a l'escola bressol de la meva filla petita, on ens van ensenyar diversos jocs de falda (la majoria ja coneguts perquè són clàssics) i ens van donar informació sobre els seus beneficis i de la importància que té per a fer el primer pas cap a la descoberta de l'entorn i d'ells mateixos.




Són cançons o poemes curts que normalment es canten amb el nen o la nena asseguts a la falda i des d'on es transmet tot l'afecte. Mentre fem els jocs de falda, fem carícies o moixaines  els gronxem i els mirem, captant, a través d'aquesta mirada, la seva atenció. Tot això afavoreix a crear un clima afectiu molt beneficiós i porta a que l'infant se senti confiat i segur.
En un inici, podem ser els adults qui iniciem el joc de falda quan tenim els nostres fills i filles petitons, però a mesura que van creixent, moltes vegades ja són ells qui ens ho demanen.
A casa els continuem fent sovint a les nostres filles, malgrat la gran ja té quatre anys.A vegades el hi faig a les dues alhora (el de la barca puja i baixa és molt adient) i a vegades individualment. De sobte pot sorgir espontàniament (anant en tren, assegudes a la sala d'espera de la pediatra...) o bé m'ho venen a demanar.  També em serveix quan estan enfadades o les veig intranquil·les o nervioses: per tal de calmar-les i distreure-les del seu enuig, les faig asseure a la meva falda i els hi canto algun joc de falda. A vegades funciona i els hi canvia el mal humor, altres vegades no em serveix ni això...
El que més m'agrada, però, és veure com la meva filla gran agafa a la seva germana i li canta a ella tot el repertori de cançons de falda que sap. La petita s'hi posa bé, segueix el joc i se la mira contenta i feliç. Això és únic. També m'agrada veure com la petita, de 21 mesos, fent ús del joc simbòlic, agafa a les seves nines i els hi fa a elles.

A continuació us poso un seguit de jocs de falda que segur que més de la meitat ja els coneixereu perquè són uns clàssics a moltes llars catalanes:

Ralet-ralet: aquest és potser el més conegut, recordo molt bé quan la meva besàvia me'l feia, és un dels pocs records que tinc d'ella. Molt adient per infants petits, nadons fins a l'any, o any i mig. S'agafa la mà del nen o la nena i se li fan cercles al palmell mentre se li canta:

RALET, RALET,
PICA DINARET!

L'arri arri tatanet: Un altre joc de falda típic. Es posa a l'infant a la falda de cara a l'adult. Agafant-li les mans se'l fa botar seguint el ritme (pulsació) de la cançó. Al final, se'l tira enrere suaument mentre diem el seu nom. Aquest agrada molt a nens i nenes de totes les edats. Des dels 6 mesos fina a ben grans.

ARRI ARRI TATANET,
QUE ANIREM A SANT BENET,
COMPRAREM UN PANELLET (o formatget o pollastret),
PERT DINAR, PER SOPAR,
I PER EL/LA (NOM DE L'INFANT) NO N'HI HAURÀ!!


Joc de dits: Es recita fent una cantarella mentre agafem dit per dit des del polze fins al petit. A cada dit direm una frase, fins que a l'última frase arribem al dit petit i la cantarella la fem més aguda i forta. Molt adient per als més menuts.

AQUEST ÉS EL PARE,
AQUESTA ÉS LA MARE,
AQUEST FA LES SOPES,
AQUEST SE LES MENJA TOTES,
I AQUEST DIU:
PIU PIU! QUÈ NO N'HI HA PEL CAGANIU?

Si vas a la carnisseria: Aquest va molt bé per fer-li a l'infant quan està estirat al canviador. L'adult va recitant la cançó mentre va passant la mà per alguna part del cos del nen o nena, fent veure que li talla (amb la mà de l'adult). Quan arriba a la part final de la cantarella, l'adult li farà pessigolles. És bo anar canviant sovint les parts del cos que se li fa veure que li talla i anar verbalitzant-la (la mà, el canell, el colze...)

SI VAS A LA CARNISSERIA,
NO COMPRIS CARN D'AQUÍ,
NI D'AQUÍ, NI D'AQUÍ....
SINÓ D'AQUÍ, QUE N'HI HA UN BON BOCÍ!

Escarbat bum-bum: El nen o la nena posa el cap amagat sota la falda de l'adult, i aquest, mentre va cantant la cançó, li va picant l'esquena tot seguint el ritme o pulsació.

ESCARBAT BUM, BUM,
POSA-HI OLI, POSA-HI OLI
ESCARBAT BUM, BUM
POSA-HI OLI EN EL LLUM.

SI EN EL LLUM NO N'HI HA,
L'ESCALFETA, L'ESCALFETA,
SI EN EL LLUM NO N'HI HA,
L'ESCALFETA N'HI DARÀ.

La barca: Aquest és un dels que més agrada a les meves filles i sovint té èxit amb el nens i nenes que tenen més de 18 mesos. Va molt bé fer-lo, per exemple, en el període d'adaptació a P2 i P3, perquè ajuda a l'infant a agafar confiança amb la mestra i els companys.
Es posen dos infants a la falda de l'adult, un a cada cama, de manera que quedin encarats. Mentre es canta la cançó, a la primera estrofa, es balancegen els nens i nenes, i a la segona estrofa, seguint el que diu el text, es fa baixar a un nen/a i seguidament l'altre. Es fan un petó i una abraçada i, agafats de la mà, se'n van a passejar.
LA BARCA PUJA I BAIXA,
NOMÉS HI POT ANAR,
LA/EL (NOM DE L'INFANT) DE MARINER/A
LA/EL (NOM DE L'INFANT) DE CAPITÀ

LA/EL (NOM) CAU A L'AIGUA
LA/EL (NOM DE LALTRE INFANT) EL VA A BUSCAR
UN PETÓ I UNA ABRAÇADA
I SE'N VAN A PASSEJAR

Altres jocs de falda són: el ball manetes, la cadireta enlaire, nig nong, nas nassiró, salta miralta...alguns d'aquest jocs els podeu veure en vídeo al Youtube, de manera que podeu veure molt bé com es fan.

Animo a tots els pares i mares a fer sovint aquest tipus de jocs perquè són molt beneficiosos i els encanta!

Edito per posar que bona part d'aquesta informació l'he tret del dossier que ens van donar al taller de Jocs de falda de l'EBM Moisès.

2 comentaris:

  1. M'encanten els jocs de falda!
    Encara estaré a temps d'aprendre'n algun!
    Moltes gràcies per haver-n'he parlat!
    Gemma

    ResponElimina
  2. I tant si estem a temps d'aprendre'n...n'hi ha molts! Aquí vaig posar-ne la meitat perquè no hagués acabat mai el post..

    ResponElimina