dimarts, 21 d’agost del 2012

La creativitat

Dies enrere vaig sentir una conversa de dues mares amb els seus fills/es que em va fer pensar. Les criatures estaven pintant el dibuix d’una samarreta; la nena volia pintar-la a la seva manera i la mare l’esbroncava dient-li que s’estava passant de la ratlla, que els núvols no eren grocs i que li deixés pintar a ella que ho faria millor. L'altra mare, semblava ser més respectuosa amb el que pintava el seu fill fins que va veure que agafava el color marró, aleshores li va dir que perquè agafava aquest color si n'hi havia de molt més bonics. El nen va deixar el color i va agafar un de blau que ella li havia acostat.
Sentint això ens fa plantejar certs dubte: Com sabem que els grans ho fem millor? S'han parat a pensar aquestes mares com se sentien els seus fills? Per què els núvols no poden ser grocs?
Moltes vegades els adults volem que els nostres fills facin el què els diem i com hi volem, sense tenir en compte els seus sentiments ni la seva opinió. Si que és cert que en alguns casos les coses s’han de fer com toquen, però en casos com aquests en què l’infant pot deixar-se anar i desenvolupar la seva creativitat, no se’ls poden tallar les ales, si ho fem els perjudiquem en el mateix moment (generant frustració,per exemple) però també en un futur.
El fet de fomentar la creativitat els ajuda a expressar-se per sí mateixos, a desenvolupar el seu pensament abstracte, a resoldre problemes i relacionar-se millor amb els altres. La clau està en respectar els seus temps d’aprenentatge i donar-los llibertat perquè desenvolupin la seva imaginació.
La creativitat és una actitud que tots els individus tenim, més o menys desenvolupada, per a produir idees i solucions noves. És el procés de presentar un problema a la ment amb claredat (ja sigui imaginant-ho, visualitzant-ho, fent una suposició...) i després originar o inventar una idea, concepte, noció o esquema segons les línies noves no convencionals.
Des que neix, l’ésser humà té la capacitat de crear. En totes les persones (grans i petites) existeix un clar impuls de fer coses, un instint que només pot explicar-se com una necessitat permanent d’experimentar, d’indagar, de relacionar...és un potencial innat que s’ha de cultivar. En els nens i nenes, aquesta activitat experimental requereix de llibertat per crear i per establir noves relacions, però també necessita l’ajuda d’un guia per donar-li suport i que sobretot no el reprimeixi.



L’art és molt important per als infants, els ajuda a expressar-se per si mateixos. El desenvolupament abstracte, els permet fer eleccions i resoldre problemes. També permet:
  • Construir l’autoestima: al proporcionar als infants recursos creatius, es confirma el seu dret a jugar i s’estimula la individualitat
  • Augmentar la consciència d’un mateix: sentir-se lliure per expressar-se, característica que estimula i és estimulada pel procés creatiu, és un requisit previ per l’èxit en diferents camps.
  • Desenvolupar la comunicació i afavorir la seva socialització: permetre als nens i nenes que expressin tot tipus d’emocions és part de l’estratègia per fomentar la creativitat. Són més conscients dels sentiments dels altres i també més receptius. Demanen el què necessiten, declaren les seves preferències i són flexibles a l’hora d’enfrontar-se a una gran varietat de relacions socials.
  • Fomentar la integritat: les persones creatives es senten realitzades i integrades quan fan alguna cosa pel què posseeixen un talent especial.
En definitiva, els infants necessiten embrutar-se, provar coses, investigar... per descobrir i aprendre del món que els envolta. Si no els deixem fer ni experimentar, en un futur no sabran fer res fora de la “normalitat” i no tindran prou recursos ni alternatives.
Així doncs, us convido a fer un petit exercici amb els vostres fills i filles: doneu-los una mica de pintura (de dits, aquarel·les, ceres...) i un full i deixeu-los que facin el que els vingui de gust.
Realment es veuen coses sorprenents!

A continuació us posem un vídeo d'una conferència d'en Ken Robinson que parla de la creativitat. És molt recomanable i amè d'escoltar. Val molt la pena.
 

4 comentaris:

  1. Conrear la creativitat ens reportarà molts avantatges. La doctora Leslie Owen Wilson ens proposa "10 regles d'or de la creativitat", les trobaràs a: http://coachingpersonal.cat/2012/03/25/10-regles-dor-de-la-creativitat/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per l'enllaç. He estat mirant el blog i m'ha agradat!!

      Elimina
  2. M'ha agradat molt el post i estic molt d'acord amb el vídeo... Les conferències del TED no acostumen a fallar.

    ResponElimina
  3. jeje merci, Dir! Aquest home fa riure molt! Fa unes conferències gens avorrides i ben interessants.

    ResponElimina