dimecres, 8 d’agost del 2012

Educar en positiu

Sabem del cert que un infant que creix dins un entorn familiar que li proporcioni seguretat, amor i comprensió és la millor manera de donar-los un bon desenvolupament emocional, físic i social.
La socialització primària en la família és del tot fonamental per a formar a futurs ciutadans adults, responsables i compromesos amb la societat. Això es pot aconseguir a través d'una paternitat responsable i positiva, basant-se en l'afecte però també establint límits i normes.
Podríem citar, doncs, tres condicions per aconseguir amb cert èxit una educació en positiu:
  1. Conèixer i entendre als infants: saber què pensen, com reaccionen, com se senten... a cada etapa del seu desenvolupament.
  2. Oferir seguretat i estabilitat: Han de poder confiar amb els seus progenitors, sentir-se protegits i guiats.
  3. Resoldre els problemes de manera positiva: No recórrer al castic físic ni a l'humiliant.
Per tant, hem de tenir clar que el fet d'educar en positiu vol dir no haver de recórrer al crits, insults, amenaces, bufetades o humiliacions. Aquests càstigs només poden causar tristesa, dolor, soledat, baixa autoestima, sentiment de culpa i està demostrat que no només no són eficaços sinó que poden portar conseqüències molt negatives.
Per conèixer mínimament alguns dels comportaments dels infants, és important saber els principals aspectes de cada etapa de seu desenvolupament, les seves necessitats i com respondre a aquestes de manera adient.
Cal tenir en compte que cada nen i nena és únic, diferent i que al llarg del seu creixement manifesten conductes i actituds relacionades amb els canvis físics, cognitius, emocionals i de desenvolupament que estan experimentant. És recomanable tenir certs coneixements dels principals aspectes de cada etapa i no ens hem d'atabalar massa sinó procurar saber que són etapes diverses que ha de passar.

Siguem positius amb els infants, procurem transmetre'ls sempre el millor de nosaltres i fem-los sentir bé  i a gust en el seu entorn. Reforcem conductes positives i procurem donar-los moltes mostres d'afecte i amor. Amb tot això i amb la paciència, la dedicació i l'esforç que requereix educar els fills, tindrem molt guanyat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada